‘Defensie kan aantrekkelijke werkgever voor jonge mensen zijn’
Als sectorhoofd Landmacht van de AFMP schoof Hans Treffers afgelopen donderdag aan bij de wekelijks uitgezonden talkshow UPD8 van tweedejaarsstudenten van de hbo-opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens deze talkshow gaf Hans zijn visie op de ambitie van Defensie om de krijgsmacht te laten groeien van de huidige ruim 76.000 medewerkers naar 200.000 op de lange termijn. “Het was een kwestie van tijd voordat deze ambitie naar buiten zou worden gebracht,” benadrukte Hans in het vraaggesprek met twee vrouwelijke studenten. “De komende jaren is een forse uitbreiding echt noodzakelijk. Daarom is het goed dat het besef hierover eindelijk ook bij politiek Den Haag is doorgedrongen.”

Hans Treffers: 'Groeiambitie legt enorme druk op huidige defensieorganisatie' (Fotografie: Bart Maat)
Hans kreeg onder meer de vraag voorgelegd hoe realistisch hij de ambitie van Defensie vindt om het huidige personeelsbestand op lange termijn te laten groeien naar in totaal 200.000 medewerkers.
“Of deze ambitie realistisch is, moet de toekomst uitwijzen,” antwoordde Hans op deze vraag van de twee studenten Journalistiek. “Duidelijk is dat het hierbij niet uitsluitend gaat om mensen die in vaste dienst komen. Je hebt het dan ook over een groot aantal reservisten. Op dit moment werken er meer dan 76.000 mensen bij Defensie en dit zijn militairen, burgermedewerkers én reservisten. De komende vijf jaar moeten hier allereerst 25.000 medewerkers bij komen. Deze ambitie legt een enorme druk op de huidige defensieorganisatie en op de mensen die er nu werken. Momenteel is de organisatie namelijk onderbemand. En het bestaande militaire personeel moet alle uitbreidingen en veranderingen op poten gaan zetten, dus daar ligt een enorme uitdaging.”
Prima plan
In het interview toonde Hans zich positief over het voornemen om jongeren op hun 17e een vrijwillig in te vullen enquête te versturen, waarin hun interesse voor Defensie wordt gepeild. “Het is goed om aan de voorkant te peilen wat zij interessant vinden en wat de werkgever kan doen om Defensie op de korte of lange termijn aantrekkelijk voor hen te laten zijn,” zei Hans. “Jonge mensen kijken namelijk heel anders tegen Defensie aan dan vroeger. Daarom lijkt het me een prima plan om een enquête te versturen naar de mensen die je nodig hebt.”
Goed werkgeverschap
Ook ging Hans in op de veelgehoorde suggestie om de toelatingseisen voor potentiële nieuwe militairen met het oog op de beoogde groei van Defensie te versoepelen. Hij benadrukte dat Defensie in elk geval goed werkgeverschap zal moeten tonen bij het aannemen van militairen op een specifieke functie. “Defensie dient hen vervolgens ook goede bescherming te bieden binnen het kader van zo’n functie. Alleen zo kun je namelijk voorkomen dat mensen mentaal of fysiek beschadigd raken.”
Veel afwisseling
In de komende jaren kan Defensie volgens Hans een aantrekkelijke werkgever zijn voor jonge mannen en vrouwen. “Vroeger werd je meestal militair voor het leven,” verduidelijkte Hans tegenover de studenten. “De meeste mensen werkten toen tot aan hun leeftijdsontslag voor Defensie. De afgelopen jaren heerste bij Defensie de tendens dat zij je geen baan meer voor het leven kon bieden en dat je op je 35e de uit dienst moest. Ik denk dat hierin een kanteling aan het ontstaan is en dat je straks weer voor het leven bij Defensie aan de slag kunt. Dit kan voor jonge mensen een aantrekkelijke optie zijn. Zij wisselen nu om de paar jaar van baan om verschillende werkervaringen te kunnen opdoen. Bij Defensie hebben zij deze mogelijkheid ook, maar dan bij dezelfde werkgever. Zo kan Defensie hen de zekerheid van een vaste baan bieden met toch veel afwisseling in werkzaamheden.”
Via deze link kun je het vraaggesprek met Hans terugkijken.