Belastingtechnische gevolgen van de invoering van het IKB
Vanaf 1 januari 2025 wordt het Individueel Keuzebudget (IKB) ingevoerd. Dit betekent dat je maandelijks een IKB-budget opbouwt, afhankelijk van jouw keuze.
Opgebouwd vakantiegeld
Vanaf juni tot en met december dit jaar heb je nog vakantiegeld opgebouwd. Voor dit vakantiegeld heb je drie keuzes:
- Je kunt het laten uitbetalen tussen januari en mei 2025.
- Je kunt het opgebouwde deel gebruiken om eenmalig maximaal 76 uur te kopen tegen een vol uurloon (december 2024). Je mag ook minder dan 76 uur kopen. Altijd blijft er een klein restant over.
- Je kunt het budget uitruilen voor een van de fiscale doelen, zoals een fiets en/of computer. Let op! Hiervoor gelden de bestaande voorwaarden uit het Cafetariamodel, zoals een maximumbedrag en termijn.
Maak je geen keuze? Dan wordt jouw vakantiegeld 2024 (7 maanden) uitbetaald in mei 2025.
Opgebouwde eindejaarsuitkering
Je hebt nog één maand eindejaarsuitkering opgebouwd, namelijk over december 2024. Dit krijg je bij het salaris van januari 2025 uitbetaald. Maak je gebruik van de aanvullende kilometervergoeding? Dan wordt in deze maand ook de aanvullende kilometervergoeding van december 2024 uitgeruild tegen de eindejaarsuitkering van die maand.
Jaaropgave 2025
Maak je geen gebruik van de optie om uren om te zetten of uit te ruilen tegen fiscale doelen? Dan zal jouw jaarinkomen stijgen met 7 maanden vakantie-uitkering en 1 maand eindejaarsuitkering. Heb je zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget? Dan moet je deze wijzigingen van je inkomen doorgeven via www.toeslagen.nl. Je wordt dan in 2026 niet verrast door een nabetaling over 2025. Heb je al een Voorlopige Aanslag (VA) 2025 ingediend? Dan kan het ook op deze VA invloed hebben. Een VA 2025 is gebaseerd op de aanslag van 2023. Dit betekent dat de loonsverhoging van 1 januari2025 hierin niet is verwerkt.
Let op!
Ruil je maandelijks uit? Dan wordt loonheffing ingehouden tegen het normale tarief. Kies je zelf voor een betaalmoment? Dan wordt er loonheffing ingehouden tegen het bijzonder tarief. De loonheffing kan dus verschillen bij de uitbetaling. Als je aangifte inkomstenbelasting doet, dan wordt het verschil verrekend met de Belastingdienst.