AFMP blij met bescherming tolken
AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels is verheugd dat Afghaanse tolken die zich hebben ingespannen voor militaire missies in Afghanistan voortaan bescherming krijgen als zij asiel aanvragen in ons land. Het kabinet maakte dit vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
“Dit is absolute gerechtigheid”, reageert Snels op de aan de Tweede Kamer verstuurde brief. “De tolken krijgen eindelijk de bescherming die zij verdienen. De beleidsaanpassing van het kabinet is onder meer te danken aan de inspanningen van de AFMP, collega-Defensiebond VBM, VluchtingenWerk Nederland en diverse anderen.” Met het goede nieuws komt een einde aan een jarenlang protest tegen de onhaalbare eisen die aan de tolken werden gesteld om te kunnen rekenen op bescherming. Abdeluheb Choho, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, spreekt van “een geweldige doorbraak voor tolken die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor onze vrede en veiligheid.”
Van levensbelang
Tolken zijn in oorlogsgebieden van levensbelang voor militairen. Veel Afghaanse tolken komen later in levensgevaar, omdat ze worden gezien als verraders. Ondanks eerdere beloften om tolken beter te beschermen, kwam onlangs nog naar voren dat bedreigde tolken tevergeefs om hulp vroegen. Zij voelden zich in de steek gelaten. Farhad, die 13 jaar als tolk werkte voor de internationale troepen, werd het gezicht van nieuwe acties voor de bescherming van tolken. Zijn asielaanvraag werd afgewezen, terwijl er geen enkele twijfel was over zijn werk in Afghanistan. Samen met de directeur van VluchtingenWerk Nederland verwacht Anne-Marie Snels dat Farhad na vier onzekere jaren eindelijk aan een nieuw leven in Nederland kan beginnen.
Maatschappelijke verontwaardiging
De afgelopen maanden was er een brede maatschappelijke verontwaardiging over het afwijzen van de tolken. Samen met militairen, tolkenbonden en tienduizenden individuele mensen riepen de AFMP en VBM het kabinet op om het beleid aan te passen. Bijna de hele Tweede Kamer nam de motie aan om Afghanen die zich inzetten voor de internationale militaire missies te beschermen. De motie roept het kabinet op het asielbeleid in lijn te brengen met de zogeheten EASO Country Guidance. Dat betekent dat zij moeten worden aangemerkt als ‘systematisch vervolgde groep’, en daarom alleen hoeven te bewijzen dat zij voor de internationale troepen hebben gewerkt.