27 februari 2023

ACOP pleit voor herstelplan publieke sector

Bas van Weegberg, voorzitter van de ACOP, de overheidscentrale waarvan de AFMP deel uitmaakt, vindt dat het kabinet met een herstelplan moet komen om de problemen in de publieke sector uit de wereld te helpen. Aanleiding voor zijn pleidooi is het verschijnen van het SER-rapport ‘Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk’, dat op verzoek van maar liefst zes ministers is geschreven. Cruciaal voor een herstelplan is volgens hem een goede coördinatie tussen de diverse ministeries.

De SER concludeert in het rapport dat de moeilijkheden in de publieke sector groot zijn. “Er is te lang vertrouwd op de intrinsieke motivatie van militairen, agenten, verpleegkundigen, gemeenteambtenaren, onderwijzers en rechters,” zo reageert Van Weegberg op het rapport. “Te lang is de sector niet aantrekkelijk genoeg gemaakt en dat is wel heel hard nodig. Niet alleen om nieuwe mensen aan te trekken, maar juist ook om ze te behouden.”

Hypocriet
De publieke sector kan volgens Van Weegberg aantrekkelijker worden door onder andere het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers die hierin actief zijn. Hij benadrukt dat deze nog steeds achterlopen bij die van marktsectoren. “Het afgelopen najaar heeft het kabinet werkgevers opgeroepen hun medewerkers te compenseren voor de torenhoge inflatie. Vervolgens vergeet het kabinet dat ze zelf werkgever is en komt er niks of weinig extra’s bij voor gemeenteambtenaren, ziekenhuispersoneel en al die andere mensen die werken in de publieke sector. Dat is nogal hypocriet.”
Het aantrekkelijker maken van de arbeidvoorwaarden is naar de mening van Van Weegberg goed voor de medewerkers zelf én erg belangrijk om het land draaiende te houden. “Als al die honderdduizenden mensen de publieke sector verlaten, omdat zij het werk niet meer aantrekkelijk vinden, dan hebben we met zijn allen een groot probleem. De zorg staat dan onder druk, het onderwijs, de veiligheid en al die dienstverlening door bijvoorbeeld UWV, RIVM, Belastingdienst, en Sociale Verzekeringsbank. We roepen het kabinet op: doe er wat aan! En snel!”

Meer over:
BVJ