Brief over besluit Afghaanse bewakers
De AFMP is verbolgen over het nieuws dat het kabinet de laatste beperkte groep Afghaanse ambassade- en defensiebewakers niet naar Nederland laat komen. Met dit op 27 september gecommuniceerde voornemen keert het kabinet zich tegen een grote Kamermeerderheid en een besluit van het kabinet-Rutte IV. Samen met de voorzitters van de MARVER, VBM en FNV, onze oud-voorzitter Anne-Marie Snels, de bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland en professor Sara de Jong van de University of York verstuurde AFMP-voorzitter Ruud Bergsma daarom maandag een brief aan de Tweede Kamer met het dringende verzoek om dit besluit terug te draaien. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie ontvingen deze brief.
De belangrijkste boodschap in de maandag verzonden brief is dat de Afghaanse bewakers volgens afspraak en belofte naar ons land moeten worden overgebracht. In de brief wijzen de ondertekenaars erop dat het kabinet ‘het theoretische aantal’ van 914 bewakers uit Afghanistan hanteert. In werkelijkheid gaat het om 31 verzoeken van ambassadebewakers en 137 verzoeken van zogeheten Afghan Security Guard-bewakers. Een groot deel van de verzoeken is bovendien achterhaald. Een flinke groep bewakers kon namelijk al naar Australië vertrekken.
No one left behind
De ondertekenaars van de brief noemen het daarnaast ‘uiterst cynisch’ dat het kabinet nu ineens de kosten van een terugkeer als belangrijk argument aanvoert. "Naar onze mening kun je geen kostenplaatje hangen aan het no one left behind-principe voor de Afghaanse mensen die onze missie hebben beschermd,” zegt Ruud. “Het inlossen van de ereschuld is altijd de reden geweest om de bewakers alsnog op te nemen.”
Verontrustende signalen
Ruim drie jaar na de val van Kaboel zijn inmiddels minstens 15 defensiebewakers vermoord en veel oud-medewerkers worden nog steeds bedreigd en mishandeld. Hierover ontvangen we verontrustende signalen van deze voormalige medewerkers. Zij zitten ondergedoken, moeten steeds van adres wisselen en zijn hierdoor vaak gescheiden van hun gezin. Wij vrezen bovendien voor het leven van diverse Afghanen die voor de Nederlandse missies hebben gewerkt en met wie we helaas geen contact meer hebben.
Via deze link vind je de brief die afgelopen maandag aan de Tweede Kamer en de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie is gestuurd.