AFMP Corona Logboek (slot) – 3 juli 2020
Defensie is op 1 juli gestopt met het bieden van coronahulp in civiele sectoren. Zij zet in deze sectoren structureel geen medewerkers meer in. Met het stoppen van de coronahulp van Defensie eindigt ook het AFMP Corona Logboek, dat aanvankelijk dagelijks en later regelmatig online verscheen.
Honderden militairen en burgermedewerkers sprongen tijdens de coronacrisis bij in civiele sectoren, waaronder vooral de zorg. Hierdoor bleven ziekenhuizen en andere zorginstellingen draaien. Ook coördineerde Defensie de verplaatsing van doodzieke coronapatiënten naar nog beschikbare intensive care-bedden in Nederland en bij onze oosterburen.
Duizenden uren
Van de enorme hoeveelheid verzoeken om hulp op diverse gebieden willigde Defensie er uiteindelijk 80 in. Zij zette daarvoor niet alleen personeel, maar ook middelen in. In totaal waren er 38.000 werkdagen. Defensie stak niet alleen duizenden uren in de zorg. Ook voedselbanken konden op hulp van Defensie rekenen. Zo werd er ruim 130.000 kilo aan levensmiddelen weggegeven, dat over was van afgelaste oefeningen. Militairen zorgden er bovendien voor dat voedselverstrekkingen via voedselbanken weer op gang kwamen en kookten zelfs voor minderbedeelden.
Maatschappelijke meerwaarde
Defensie stelde plekken beschikbaar voor mensen die in quarantaine moesten en voor vreemdelingen omdat asielprocedures vrijwel stil kwamen te liggen. Volgens Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, bewees Defensie tijdens het dieptepunt van de coronacrisis opnieuw haar maatschappelijke meerwaarde. “Het was fijn te horen dat onze hulp zo werd gewaardeerd en dat militaire planners rust wisten te creëren in de chaos. Mooi ook dat deze ervaringen met militaire aansturing nu worden gezien als een voorbeeld van hoe het ook buiten een crisis zou kunnen.”
Bauer hoopt dat het virus niet opnieuw zorgt voor een crisis zoals in de afgelopen periode. “Maar mocht dat wel zo zijn, dan kan Nederland uiteraard weer op Defensie rekenen.”
Terugkeer van Zr.Ms. Karel Doorman en Cougars
Na 2,5 maand keerde Zr.Ms. Karel Doorman op 26 juni terug in thuishaven Den Helder. De aankomst in Den Helder had door de coronamaatregelen een sober karakter. Zo stond de kade niet vol met familie en vrienden. Het schip en haar bemanning zijn sinds 24 april ingezet in het Caribisch gebied. Daar werden de mogelijkheden van het grote marineschip volop ingezet in de strijd tegen het coronavirus, tot aan mariniers en boordhelicopters toe. Het schip was berekend op alle taken en hielp uiteindelijk met het transport, de maritieme grensbewaking en de openbare orde. De inzet van de medische capaciteiten aan boord van het schip bleek niet nodig. De Cougars zijn mee teruggevaren, maar later bij Groot-Brittannië opgestegen en naar Vliegbasis Gilze-Rijen gevlogen.
Coronavaccin voor Chinese militairen
Het Chinese leger heeft een vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd voor gebruik door militairen. Dit vaccin is ontwikkeld door de onderzoeksafdeling van het leger en het biotechbedrijf CanSino. Dit bedrijf meldde onlangs dat de Centrale Militaire Commissie van China het vaccin op 25 juni voor één jaar heeft goedgekeurd. In een melding aan de Hongkongse beurs, waar CanSino genoteerd staat, laat het bedrijf weten dat het vaccin ‘een goed veiligheidsprofiel’ heeft en potentieel werkzaam is. Hoe het binnen het enorme Chinese leger gaat worden toegepast, is nog niet duidelijk. Zowel het leger als het ministerie van Defensie beantwoordden geen vragen hierover.