Regeling TOD achteraf voor militairen eindelijk rond
Defensie heeft met de centrales van overheidspersoneel in het SOD overeenstemming bereikt over het doorvoeren van een belangrijke wijziging met betrekking tot de Toelage Onregelmatige Dienst (TOD) voor militairen, zoals die was afgesproken in het avw-akkoord 2021-2023. De nieuwe regeling voor de TOD achteraf zal worden uitgevoerd vanaf 1 april 2025 en dit met een terugwerkende kracht tot 1 januari 2023. Deze regeling brengt diverse aanpassingen met zich mee, die wij in dit artikel zullen toelichten.
Foto: Mediacentrum Defensie
Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 wordt de TOD voor militairen zoveel mogelijk geharmoniseerd met de systematiek die van toepassing is voor burgermedewerkers bij Defensie. Van dit uitgangspunt is alleen afgeweken als dat op grond van regelgeving niet kon worden gehanteerd of als dit op praktische bezwaren stuitte door de afwijkende rechtspositie van militairen. Na de invoering van de regeling wordt de toelage achteraf berekend en betaald op basis van de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden in plaats van een TOD-berekening aan de hand van een vooraf ingesteld rooster. Het idee hierachter is dat de regeling eerlijker en rechtvaardiger dient te zijn dan de huidige systematiek.
Eén TOD-regeling
Bij de Koninklijke Marechaussee bestaat op dit moment al een regeling voor de TOD achteraf voor zowel de motorpools als de recherche. Deze regelingen worden per 1 januari 2023 ingetrokken en zullen onder de nieuwe regeling gaan vallen. Hierdoor is er voor alle militairen straks nog maar één TOD-regeling.
Roosters blijven cruciaal
Hoewel de TOD achteraf zal worden berekend, blijft het cruciaal dat er vooraf roosters worden gemaakt, ook voor militairen bij wie dat nu nog niet gebeurt. Voorafgaand aan de uitvoering hiervan moet de commandant de werkzaamheden of diensten namelijk aan hen hebben opgedragen. Aan de AMAR-artikelen en andere rechtspositionele regelingen waarin voorschriften staan over het maken van roosters verandert niets.
De nieuwe TOD-regeling heeft alleen betrekking op het vergoeden van de onregelmatige diensten die zijn gedraaid en vormt dus geen vrijbrief voor commandanten om geen roosters (meer) te hoeven maken. Maar net zoals nu al het geval is, kunnen werknemers er ook straks niet zelfstandig voor kiezen om diensten uit te voeren op ongebruikelijke uren, zonder hieraan voorafgaande toestemming van het hoofd van de diensteenheid (HDE).
Terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023
De invoering van de nieuwe regeling voor de TOD achteraf vergt niet alleen veel wijzigingen in de regelgeving, maar vooral ook in de bedrijfsvoering. De werkgever kan deze regeling daarom niet eerder uitvoeren dan met ingang van 1 april 2025. Een belangrijk aspect hierbij is dat deze met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari 2023. Dit betekent dat alle TOD-berekeningen vanaf die datum onder de nieuwe regels vallen.
De militairen die te veel TOD hebben ontvangen over de periode van 1 januari 2023 tot 1 april 2025 hoeven deze straks niet terug te betalen. Militairen die in deze periode te weinig TOD krijgen, zullen dit verschil vergoed krijgen via een eenmalige herstelbetaling. De werkgever heeft ons toegezegd dat de onregelmatigheid sinds 1 januari 2023 bij iedereen is bijgehouden. Zo kan op basis hiervan de herstelbetaling worden berekend. Op dit moment is het nog onduidelijk wanneer de herstelbetaling zou kunnen plaatsvinden. Dit zal in elk geval niet eerder zijn dan april 2025.
Belasting tegen bijzonder tarief
Voor jullie is het belangrijk om te weten dat de eenmalige herstelbetaling tegen een bijzonder tarief zal worden belast. Als vakbond kunnen wij geen invloed uitoefenen op de bijbehorende belastingregelgeving. Wij raden jullie aan om in het jaar daarna jullie belastingformulier zorgvuldig in te vullen om eventuele fiscale gevolgen correct af te handelen en de mogelijk teveel betaalde belasting terug te krijgen. Onze AFMP-belastingservice (belastingservice@afmp.nl) kan jullie hier desgewenst bij helpen.
Eerlijkere compensatie
De wijzigingen in de TOD-systematiek zijn ontworpen om een eerlijkere en rechtmatigere compensatie voor onregelmatige diensten te kunnen waarborgen. We begrijpen dat deze veranderingen de nodige consequenties zullen hebben en doen onze uiterste best om jullie waar nodig ondersteuning te bieden en advies te geven. In de aanloop naar de invoering van de nieuwe regeling voor de TOD achteraf op 1 april 2025 zullen Defensie en wij als AFMP jullie hier nog volop verder over informeren. Blijf hiervoor het intranet van Defensie en onze website en ledenapp in de gaten houden! Hebben jullie nu al vragen naar aanleiding van dit artikel of de onderstaande stukken? Dan kunnen jullie die stellen via dit e-mailadres. Waar mogelijk voorzien wij jullie dan nu al van goede antwoorden of nemen wij jullie vragen op in onze FAQ’s.
Bekijk via deze link de volledige nieuwe TOD achteraf-regeling en hier vind je de nota van toelichting hierop.