Langdurig zieken bij Defensie verdienen beter
Van de week rinkelde in alle vroegte mijn telefoon, EenVandaag aan de lijn. Zij hadden cijfers van het UWV dat Defensie de afgelopen jaren fors nalatig is geweest bij het re-integratiebeleid van langdurig zieke medewerkers. Dat leidde tot een forse boete voor Defensie van liefst 16,5 miljoen euro. Geld wat we véél en véél beter hadden kunnen besteden. Of ik hierop voor de camera wilde reageren was de vraag van de journalist. En dat wilde ik, want wat ik nóg erger vind dan die forse boete is dat bijna 600 defensiemedewerkers die ziek waren niet de re-integratie hebben gehad die ze verdienden.
Misschien ben jij wel een van die 600 defensiemedewerkers die de afgelopen jaren bij hun re-integratie tussen de wal en het schip is gevallen. Die niet de aandacht en de zorg heeft gekregen die je verdiende. Waarmee jij in feite de rekening hebt betaald van het slechte re-integratiebeleid bij defensie. En dat mag en kan niet wat mij betreft.
En ja, alle bezuinigingen en reorganisaties hebben hier ook geen goed aan gedaan. Maar dat ontslaat de werkgever niet van zijn plicht om goed voor zijn mensen te zorgen. Het is al beroerd genoeg als je langdurig ziek bent. Juist dán heb je alle aandacht nodig. En dat is onvoldoende gebeurd. Het wordt hoog tijd dat defensie haar verantwoordelijkheid neemt. Defensie moet snel zorgen dat het re-integratiebeleid weer up to date wordt, verantwoordelijkheden in de organisatie goed belegd en iedere zieke werknemer goed gaat begeleiden. Want hoe beter die begeleiding is, hoe groter de kans is dat mensen weer gezond terugkeren op hun werkplek. Of, als dat nodig is, op een nieuwe werkplek binnen Defensie.
De leegloop bij Defensie is al hoog genoeg, die moet niet nóg groter worden door falend re-integratiebeleid. Werk aan de winkel dus voor de werkgever: Samen met de bonden snel het beleid bijstellen en als werkgever je verantwoordelijkheid nemen. En ik hoop dat de medezeggenschap samen met ons de vinger aan de pols houdt dat het beleid in de toekomst goed wordt uitgevoerd. Collega’s mogen in de toekomst niét meer tussen de wal en het schip vallen, zij verdienen echt veel beter.