Aanpassing FLO-regeling voor defensieburgers
In de wandelgangen gonsde het al rond, maar nu kunnen wij het definitief bevestigen: we hebben in het sectoroverleg Defensie (SOD) een akkoord bereikt over aanpassingen aan artikel 171a van het BARD, de FLO-overgangsregeling voor burgermedewerkers bij Defensie. De bestaande keuzemogelijkheid om langer door te werken tot 64 jaar wordt verruimd tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Daarbij wordt de FLO-uitkering zo aangepast dat het werkgeversdeel gelijk blijft, ook bij uitstel van het ontslagmoment.
Bij de afschaffing van de algemene FLO-regeling voor burgermedewerkers bij Defensie is er in 2006 een overgangsregeling voor zware beroepen opgenomen in artikel 171a van het BARD. Voor burgercollega’s die onder dit artikel vielen, bleef er zo een verplicht FLO gelden. In de loop der jaren ontstond er bij steeds meer van de collega’s, op wie deze overgangsregeling van toepassing is, de wens om langer door te werken op de eigen functie. Die wens werd met het avw-akkoord 2021-2023 ingewilligd door invoering van een keuzemogelijkheid tot de leeftijd van 64 jaar. Deze mogelijkheid is nu verruimd tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Artikel 171a van het BARD moet nog worden aangepast, maar er kan nu al gebruik worden gemaakt van de nieuwe afspraak. Daarbij blijven de bestaande voorwaarden voor goedkeuring door de bedrijfsarts om op de eigen functie door te werken van kracht.
Positieve effecten
Langer doorwerken dan de in artikel 171a van het BARD opgenomen FLO-leeftijd heeft diverse positieve effecten voor de desbetreffende burgerambtenaar. Zo wordt er meer pensioen opgebouwd en ontvangt de ambtenaar zijn volledige salaris in plaats van een uitkering. Het langer doorwerken had echter ook een nadelig effect, namelijk dat het aandeel van de werkgever in de FLO-uitkering, wanneer die op een later moment inging, jaar op jaar kleiner werd. Het aandeel van de FLO-gerechtigde ambtenaar bleef echter gelijk, waardoor die verhoudingsgewijs zelf steeds meer bijdroeg. Deze door de leden ervaren onbalans kaartten wij, kort na het bereiken van het avw-akkoord 2021-2023, aan bij de werkgever met het verzoek om een passende oplossing die deze onbalans zou wegnemen.
Technische toepassingen
Verschillende technische toepassingen werden besproken, maar velen bleken geen uitvoerbare mogelijkheid te zijn. Vooral het niet snel kunnen uitvoeren van een mogelijke oplossing was voor ons vaak een struikelblok. Het feit dat de FLO-regeling twee uitvoeringsvormen kent, hielp daarbij ook niet. Uiteindelijk is er door het SOD gekozen voor twee verschillende toepassingen, maar wel met een gelijke uitwerking. Beide toepassingen zorgen ervoor dat als de FLO-gerechtigde burgerambtenaar later met FLO gaat, hij/zij verhoudingsgewijs niet meer inlegt dan als er geen gebruik zou zijn gemaakt van de mogelijkheid tot langer doorwerken.
Voorbeeld
Als willekeurig voorbeeld: zou een reguliere 171a BARD FLO-datum zorgen voor een eigen inleg in de uitkering van 20%, dan blijft dat door deze maatregel twee jaren later nog steeds 20%, en niet 30 of 40% zoals zonder deze afspraak het geval zou kunnen zijn. Het verwachte moment van invoering van deze nieuwe afspraak is oktober 2024.