29 oktober 2021

AFMP: 'Veel woede en frustratie over karige salarisverhoging’

Onze leden vinden 1 procent salarisverhoging dit jaar, 0,4 procent meer salaris per 1 januari 2022 en een eenmalige bonus van 1000 euro bruto veel te karig. “Er is veel woede en frustratie over,” benadrukt AFMP-voorzitter Ton van den Berg vandaag in een artikel in De Telegraaf. “Zeker nadat er ook afgelopen jaar alleen maar meer een beroep wordt gedaan op de krijgsmacht.”

In het Telegraaf-artikel ventileren de AFMP en de andere defensiebonden VBM en ACOM hun boosheid over de salarisverhoging van minder dan het inflatiepercentage. Zij benadrukken dat dit totaal verkeerd is gevallen bij hun leden. Volgens het ministerie van Defensie gaan militairen er niet in koopkracht achteruit, omdat zij eenmalig 1000 euro bruto ontvangen. Desondanks vinden de leden dit veel te karig. De boosheid van de bonden hierover komt bovenop hun frustraties over de fikse materieel- en munitietekorten en onvervulde vacatures bij Defensie.

Crisis

Samen met VBM en de ACOM constateert de AFMP in De Telegraaf dat de krijgsmacht in een crisis verkeert. “De afgelopen jaren hebben ministers en Commandanten der Strijdkrachten steeds gezegd hoe belangrijk militairen zijn en dat personeel op één behoort te staan,” kraakt Ton als AFMP-voorzitter kritische noten. “Er wordt steeds meer om hun inzet gevraagd, maar als het moment komt voor een cao die uiting geeft aan de waardering zijn ze niet thuis.”

Geen geld

Het uitblijven van een nieuw loongebouw is ook een grote ergernis voor de AFMP, ACOM en VBM. Dit nieuwe loongebouw ter vervanging van het huidige complexere en verouderde systeem zal volgens VBM-voorzitter Jean Debie voor een deel van de militairen positief uitpakken en de werkgever daardoor 300 tot 400 miljoen euro per jaar kosten.
“Daar was alleen geen geld voor, dus is het er nog niet,” benadrukt Debie in de krant. “Ik ben sinds 2002 voorzitter, maar zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt. Voor volgend jaar is het exploitatietekort 766 miljoen euro. Daarnaast zijn miljarden nodig om munitievoorraden op peil te brengen, voor vervanging van ict en het op orde krijgen van gebouwen.”

Meer over:
AVW