Anne-Marie Snels Oud-voorzitter

De enorme impact van corona

Het coronavirus greep ons begin maart fors bij de kladden. Een virus waarvan we toen de impact nog niet kenden. Inmiddels hebben we hiervan allemaal de enorme gevolgen ondervonden.

Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn in Nederland bijna 6000 mensen overleden aan het coronavirus. En dan heb ik het alleen over de geregistreerde ‘coronadoden’. Dit leidde tot veel verdriet bij alle nabestaanden. Wereldwijd zijn er al ruim 375.000 coronadoden te betreuren. Het Nederlandse zorgpersoneel leverde ondertussen topprestaties onder zware omstandigheden, petje af! Heel Nederland ging ‘op slot’ om het virus samen ‘de baas te worden’ en talloze mensen zaten plotsklaps zonder werk.

Mede dankzij de FNV kwam er een noodpakket om te voorkomen dat zij in de WW belandden. Met het tweede noodpakket hebben werkgevers, tegen de zin van de FNV, wél ruimte gekregen om mensen te ontslaan. Ik hoop dat dit zoveel mogelijk voorkomen wordt. Bijna iedereen werkte de afgelopen tijd thuis en veel mensen doen dat nog steeds, ook bij de AFMP. De scholen gingen dicht en alle sociale activiteiten werden stilgelegd. Dat alles had én heeft een enorme impact op ieders leven. Defensiemedewerkers werden op allerlei terreinen ingezet om het coronavirus de kop in te drukken, waarvoor chapeau! We besteedden er ruim aandacht aan in ons Corona Logboek op AFMP.nl.

Ook jij moet veilig kunnen werken

Nu gaan we langzaam terug naar ‘het nieuwe normaal’, een maatschappij waarin we op 1,5 meter afstand moeten functioneren. Dit is lastig. Iedereen merkt dat in zijn of haar eigen omgeving en dat constateren we ook bij jullie werkgever Defensie. Tal van leden deelden de afgelopen tijd hun zorgen met ons. Daarom maken wij ons druk over jullie gezondheid en veiligheid. De komende tijd houden we in de gaten houden hoe Defensie de noodzakelijke coronamaatregelen toepast en hoe veilig jullie kunnen werken. Dit doen we onder meer met ledenpeilingen. Iedereen heeft recht op een gezonde en veilige werkplek. Het coronavirus bestrijd je niet met een can do-mentaliteit, maar met uiterste voorzichtigheid. Een remedie is er nog niet en het blijft een sluipende vijand die op ieder moment weer kan toeslaan. En dan wordt óók van Defensie weer een bijdrage verwacht.

Fors oplopende staatsschuld, handen af van Defensie

Het virus heeft een enorme sociale en economische impact: bedrijven dreigen om te vallen, mensen raken hun baan kwijt en er is inmiddels een torenhoge en nog altijd oplopende staatschuld. Dat alles baart mij forse zorgen en ongetwijfeld leidt dit tot bezuinigingen. De afgelopen jaren was Defensie echter al ‘het financiële kind van de rekening’. Vooral het personeel was daarvan het slachtoffer: niet marktconforme arbeidsvoorwaarden, huisvesting die regelmatig niet voldoet, te weinig munitie en materieel, onvoldoende opleidingen etc. Niet voor niets was de leegloop bij Defensie de afgelopen jaren zo hoog. De jarenlange bezuinigingen hadden ook effect op onze internationale inzet bij missies. De neiging om opnieuw te bezuinigen is bij menig politieke partij vast aanwezig.
Maar vraagt u zich dan eerst eens af: hoé gaan we Nederland op eigen kracht verdedigen en bijstand verlenen, zowel in binnen- als in buitenland? Hoe zorgt u ervoor dat reeds jarenlange noodzakelijke investeringen én beloftes daaromtrent nu eindelijk wél worden waargemaakt? Hoe garandeert u dat defensiemedewerkers gezond, veilig én met goed materieel en marktconforme arbeidsvoorwaarden kunnen werken en defensie haar noodzakelijke rol kan blijven vervullen?

Ik doe een beroep op het gezonde verstand van alle politici: laat defensiemedewerkers en onze veiligheid niet opnieuw het kind van de rekening worden!