21 oktober 2015

Ruime meerderheid zegt ‘nee’ tegen loondeal overheid

Een ruime meerderheid van 84% zegt ‘nee’ tegen de loondeal voor het overheidspersoneel. Dit blijkt uit het referendum dat de FNV organiseerde onder leden en niet-leden die pensioen opbouwen of krijgen van het ABP. ‘Een duidelijker signaal kan er niet afgegeven worden aan Rutte’, zegt Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV.

Kuin vervolgt: ‘De FNV is een moderne vakbond, wij luisteren naar onze leden en hun collega’s in de sectoren. Daarom hebben wij dit referendum georganiseerd. Wij vinden het van groot belang om mensen een stem te geven. Ik ben blij dat zoveel mensen ook daadwerkelijk van deze kans gebruik hebben gemaakt’.

Loondeal deugt niet
Deze loondeal wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het verslechteren van het ABP-pensioen. Dit kan oplopen tot wel 15%. ‘De truc van de premier, koopkracht nu, ten koste van een slechter pensioen en dus minder koopkracht later, wordt overduidelijk afgewezen’, zegt Ruud Kuin.

Signaal aan Rutte
‘Van de stemmers is 84% het met ons eens, deze deal deugt niet. Een duidelijker signaal kan er niet afgegeven worden aan Rutte. Dit is de grootste opkomst van de afgelopen decennia in een sectorale raadpleging in de geschiedenis van de FNV. Dat ruim 44.000 mensen in één week hun stem hebben laten horen, is een geweldig resultaat. Dat kan niet worden genegeerd. Wij zouden consequenties aan deze uitslag verbinden. Wij willen een akkoord, zonder verslechteringen en zonder sigaren uit eigen doos! Het kabinet is aan zet, maar wij zullen contact opnemen, want we willen tot een oplossing komen’, sluit Kuin af.
Referendum onder leden en niet-leden
Het referendum is gehouden onder leden en niet-leden die een pensioen opbouwen of hebben bij pensioenfonds ABP. Ruim 44.000 mensen hebben gestemd, 84%, zei dus ‘nee’ tegen het voorstel en steunen de FNV in haar standpunt over de loondeal.

Informatiebijeenkomsten over gevolgen loondeal
Om iedereen voldoende te informeren over de gevolgen van de truc van Rutte heeft de FNV in de afgelopen weken honderden bijeenkomsten op werkplekken door het hele land georganiseerd, waaronder enkele tientallen bij Defensie. Verder zijn er rond de 100.000 informatiekranten uitgedeeld en zijn mensen via onder andere nieuwsbrieven, website en sociale media op de hoogte gesteld van de gang van zaken.

Meer over:
C&R