6 februari 2018

AFMP: Re-integratiebeleid Defensie chronisch ziek

‘Het re-integratiebeleid van Defensie is sterk verouderd en ondermijnd door bezuinigingen. De werkgever moet daar zo snel mogelijk verandering in brengen en ervoor zorgen dat zieke medewerkers de persoonlijke aandacht krijgen die ze verdienen.’ Dat zegt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels vanavond in EenVandaag (NPO 1, 18.15 uur).

Ze reageert op het bericht dat Defensie jaarlijks miljoenen aan boetes moet betalen aan het UWV vanwege het niet goed omgaan met ziek personeel.

Loonsancties
Werkgevers die na twee jaar ziekte van een werknemer onvoldoende hebben gedaan aan zijn re-integratie of zijn dossier niet op orde hebben, krijgen van het UWV een loonsanctie. De afgelopen vijf jaar is aan Defensie een bedrag van € 16,5 miljoen aan loonsancties opgelegd. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag in handen heeft gekregen.

Slordig en onbekend
Als oorzaken voor de boetes noemt Defensie de onduidelijkheid over wie het medische dossier van een zieke werknemer naar het UWV stuurt. Ook zouden commandanten met de beste bedoelingen zieke werknemers te lang bij zich houden om op de eigen werkplek te herstellen. Dat leidt dan tot het overschrijden van UWV-termijnen en dus tot een boete. Ook zijn volgens Defensie de regels te onbekend en wordt er slordig mee omgegaan.

Tussen wal en schip
De AFMP vindt het onbestaanbaar dat Defensie haar ziektebeleid nog steeds niet op orde heeft. ‘En het allerpijnlijkste is dat daardoor honderden zieke militairen, zo’n 600 de afgelopen vijf jaar, tussen wal en schip vallen,’ aldus voorzitter Anne-Marie Snels. ‘We kennen gevallen van mensen die al een jaar thuis zitten en taal noch teken hebben vernomen van de werkgever. Wat is er van hen terechtgekomen?’

Klik hier voor een voorproefje!

Meer over:
GVW